Защо се прави хидроизолация на основите на сградите

Хидроизолация на основи

Хидроизолацията на основи на сгради е една от най-необходимите строителни операции, която гарантира дълъг експлоатационен период на дадено здание. На практика с изграждането й основите се предпазват от пагубното влияние на подпочвена и повърхностна влага.

В последните години строителната химия напредна доста и на пазара излязоха много по вид и начин на изпълнение хидроизолационни системи за защита. Голямото разнообразие дава свобода на избор в различен ценови сегмент. Още с изливането на бетона в основите обикновено се използват добавки към него, като така се подобряват физико-химичните свойства на сместа. С помощта на тези химични вещества водоразтворимите съединения в бетоновата смес се преобразуват в силикати, устойчиви на вода. Получава се колоиден разтвор, който премахва въздействието на капилярните сили и предпазва основите от проникването на водата.

Хидроизолация на основи на сгради от вътрешната страна се изпълнява най-често с газопламъчно залепване на битумна мембрана, покриване с течни пасти на битумна основа или чрез мазана хидроизолация на основата на цимент. Тези материали имат отлично свързващо покритие и гарантират дълготрайна защита. Осигурява се пълна устойчивост на корозия и напор на водата до 70 м. воден стълб (равняващо се на 70 атмосфери налягане). Единствено е необходимо хидроизолацията да се изолира с дренажна мембрана при засипване с почва.

Подготовката за хидроизолация на основи на сгради включва почистване на повърхността от прах, мазнини, варовикови натрупвания и др. По-големите дупки и нарушени участъци на площта е нужно да се запълнят. При полагането на хидроизолация на основи на сгради от вътрешната част на помещенията също се спазват основните изисквания за подготовка. Ако тя е нанесена върху стена, то трябва след това да се измаже. Обработен под с хидроизолационни материали се покрива с последваща циментова замазка, поставяне на плочи или подобно покритие. Там, където се обработват повърхнини с големи пукнатини и преходи между стена и под, се армира с мрежа от фибростъкло и еластификатор. Когато се налага защита срещу вода с налягане, разходната норма на материалите следва да се завиши.

Още по темата - Техники за полагане на битумни хидроизолации