Любопитни факти за баобаба

боабаб

Баобабът е едно от най-големите дървета на Земята. Неговата родина е Африка и то се среща единствено там. Предполага се, че някога баобабите са били значително по-разпространени по земното кълбо, но поради климатичните промени, настъпили на нашата планета преди хилядолетия, те са останали само на Черния континент.

Обиколката на стъблото на този гигант е много впечатляваща, защото достига до 54,5 метра. На височина пък може да бъде до 25 метра. Възможно е да живее повече от 5000 години.

Характерна особеност на баобаба е, че стъблото му е кухо. Листата му са с размер на мъжка длан. Друг доста интересен факт е, че този растителен вид може да остане без листа около девет месеца, като причина за това е климатът в саваните на Африка.

Листата на баобаба са изключително богати на витамини. Освен че с тях се хранят много насекоми, те са деликатес за африканските народи. Плодовете са яйцевидни, с дебела черупчеста обвивка. Те са ядливи и се наричат маймунски хляб. На вкус са подобни на пъпеш и се използват за сок и свежи напитки и коктейли. Влизат и в състава на някои лекарствени препарати. Плодовете на баобаба изсъхват на самото дърво. Те съдържат повече калций от млякото, а освен това и калий, желязо, магнезий, цинк и манган. Изключително богати са на витамин С, пектин и фибри, които имат пробиотично действие.

Баобабът е едно от най-уникалните и причудливи растения в природата. Вероятно това е причината да бъде свързано е с много легенди и суеверия на африканските народи. Например една от най-популярните е, че дяволът изскубнал дървото, забил клоните му в пръста, а корените оставил във въздуха и така се появил необикновеният гигант.

Интересен е и фактът, че през цепнатините на тези дървета се събира дъждовна вода в кухото стъбло. По този начин баобабът става своеобразен резервоар за африканците. Едно дърво може да събере до 4500 литра вода, което е понякога животоспасяващо за хора и животни в тези райони на изключително редки валежи. На тази магия на природата човекът само може да се възхищава.

>> още любопитни факти за боабаба.